Default.master

Hoe werkt het?

trackr! maakt gebruik van GPS en Google Maps. Het bestaat uit twee delen, namelijk de website trackr.nl en software op je telefoon. Bekijk ook een aantal voorbeeldschermen.

Wat heb ik nodig?
Om trackr! te kunnen gebruiken heb je een mobiele telefoon nodig met een dataverbinding (bijvoorbeeld een GPRS abonnement). Daarnaast heb je een GPS-ontvanger nodig (los of ingebouwd in je telefoon).

trackr! werkt op de volgende soorten telefoons:
  • Windows Mobile 5 en 6 (PocketPC en Smartphone).
  • Java telefoons met MIDP2.0 (Nokia E50, N73, N95, Sony Ericsson C702, etc.).
  • Blackberry
Aan de slag
Download eerst de applicatie op je telefoon (zie stap voor stap beschrijving). Nadat je de applicatie op je telefoon hebt geïnstalleerd en gestart, kunnen (door jou van tevoren geaccepteerde) vrienden via trackr.nl zien waar je bent. Uiteraard alleen als je dat zelf wilt. Je locatie wordt bepaald door middel van GPS.

Je vrienden kunnen via trackr.nl zien waar je bent, als ze zijn ingelogd op de website. Je kunt ook een snelcode doorgeven aan een willekeurig iemand. Als hij of zij deze code invoert op de trackr! homepage zien ze meteen waar jij op dat moment bent.

Natuurlijk kun je ook zien waar je vrienden zijn als deze ook trackr! gebruiken.

Uiteraard behoud je altijd zelf de controle en kun je de applicatie uitzetten wanneer je wilt en ben je vanaf dat moment niet meer te volgen.

Zijn er kosten aan verbonden?
trackr! is GRATIS voor persoonlijk gebruik. Voor gebruik van een mobiele dataverbinding kunnen door de aanbieder hiervan kosten in rekening worden gebracht.

Proberen? Lees hieronder stap voor stap wat je moet doen.

Stap voor stap beschrijving

  1. Registratie
  2. Download
  3. Installatie
  4. Gebruik van de applicatie op je telefoon

1. Registratie

Om gebruik te kunnen maken van trackr! heb je een account nodig. Tijdens de registratie worden de volgende gegevens gevraagd:

  • Username
  • Password
  • E-mail adres E-mail adres
De username is later ook zichtbaar op het kaartje bij je positie op dat moment. Daarnaast kunnen vrienden je met deze username toevoegen aan hun vriendenlijst.

Registratie is gratis en alleen toegestaan voor niet-commerciële doeleinden.

Ga nu naar de registratie pagina.

> Terug naar het overzicht

2. Download

Windows Mobile PocketPC Windows Mobile Smartphone
Op dit moment is trackr! beschikbaar op telefoons met het Windows Mobile 5.0 systeem. Dat kunnen zowel PocketPCs als Smartphones zijn.

trackr! maakt gebruik van het Microsoft .NET Compact Framework 2.0. Deze software is meestal niet standaard door de leverancier voorgeïnstalleerd, maar wordt al wel door veel andere applicaties gebruikt. Als je deze software toch nog niet op je telefoon hebt geïnstalleerd, kun je deze downloaden bij Microsoft. Op de download pagina vind je een link naar de downloadpagina bij Microsoft.

Als het Microsoft .NET Compact Framework 2.0 is geïnstalleerd, kun je trackr! downloaden. Een PocketPC heeft een touchscreen, een Smartphone niet. Daarom zijn er twee verschillende versies beschikbaar. Kies de juiste versie voor jouw telefoon en download deze naar je eigen PC.

Trackr! is nu ook beschikbaar op telefoons met ondersteuning voor Java MIDP 2.0 applicaties (o.a. Nokia E50, N73 en N95) en op de Blackberry.

> Terug naar het overzicht

3. Installatie

In stap 2 heb je het installatiebestand van trackr! gedownload. Om de installatie op je PocketPC of Smartphone zo eenvoudig mogelijk te maken, kun je gebruik maken van de setup procedure.

Start (op de PC!) het installatie bestand. Volg de wizard en de trackr! applicatie zal hierna via automatisch worden geïnstalleerd zodra je de telefoon via ActiveSync op je PC aansluit.

Nadat de installatie succesvol is verlopen, zal op je telefoon bij programma’s een icoontje met de naam ‘trackr!’ zijn toegevoegd. Hiermee kun je trackr! voortaan opstarten.

> Terug naar het overzicht

4. Gebruik van de applicatie op je telefoon

a. Instellingen

trackr! settings
De eerste keer dat je de applicatie opstart, zal automatisch het instellingen scherm worden getoond.

Voordat je positiegegevens kunt opsturen naar de server, moet je eerst de username en password van je trackr! account invullen. Deze gegevens zijn hetzelfde als waarmee je je trackr! account hebt geregistreerd en waarmee je inlogt op de website.

Daarnaast kun je opgeven of je na het starten van een sessie regelmatig je huidige lokatie direct wilt doorsturen naar de server. Alleen op die manier kunnen anderen zien waar jij je op dat moment bevindt. Als je deze optie aanzet, kun je ook opgeven met welke interval je de gegevens wilt opsturen (bijvoorbeeld iedere 60 seconden). Hoe vaker je de gegevens opstuurt, hoe preciezer kunnen anderen zien waar je bent, maar er zal ook vaker data worden verstuurd. Afhankelijk van je GSM abonnement, zullen dan ook de kosten toenemen.

Via het hoofdmenu kun je later zelf weer naar je instellingen gaan en deze veranderen.

b. GPS ontvanger

trackr! heeft een GPS ontvanger nodig om te bepalen waar je je op dat moment bevindt. trackr! zal een aangesloten GPS ontvanger automatisch proberen te detecteren. Het maakt niet uit of deze is aangesloten via een kabel, via Bluetooth of is ingebouwd.

Zorg dat je de GPS ontvanger (en indien van toepassing Bluetooth op je telefoon) inschakelt zodra je een sessie start.

c. Sessie starten / stoppen

trackr! Start GPS en GPS signaal
trackr! verzamelt gegevens over de route die je aflegt in sessies. Je kunt een sessie op je telefoon starten en stoppen via de menu opties ‘Start GPS’ en ‘Stop GPS’.

Bij het starten van een sessie zal trackr! automatisch gaan zoeken naar een beschikbare GPS ontvanger. Je ziet dit in het hoofdscherm bij de status van het GPS signaal. Zodra een ontvanger is gevonden, zal de kwaliteit van het ontvangen GPS signaal worden gecontroleerd. Zodra dit in orde is, begint de sessie. In het hoofdscherm zal de teller voor de verlopen tijd beginnen te lopen.

Als je gekozen hebt (in het instellingen scherm) voor het direct doorsturen van je positie, ben je vanaf dat moment te volgen via de website.

Zodra je een nieuwe sessie start, worden de gegevens van je vorige sessie verwijderd van de website.

d. Verstuur data

Zodra een sessie wordt gestart, worden gegevens over de afgelegde route opgeslagen op je telefoon. Afhankelijk van je instellingen kunnen ze eventueel direct worden doorgestuurd naar de server. Je kunt ze echter ook achteraf opsturen, zodat je je afgelegde route nog eens via de website kunt bekijken. Gegevens van een ‘live’ route overschrijven altijd de vorige ‘live’ route, maar informatie over je tracks blijven bewaard.

Om volledige tracks door te sturen naar de server, kies je in het hoofdmenu voor ‘Verstuur data’. Je kunt deze dan na het versturen op de website terugvinden onder ‘Bekijk tracks’.

e. Snelcode

Met een snelcode kun je zonder inloggen zien waar iemand zich bevindt.

Als je trackr! start op een mobiele telefoon (en je hebt in de Instellingen gekozen voor het direct doorsturen van je locatie), verschijnt een code. Deze code kun je aan een willekeurig iemand doorgeven. Als hij of zij deze code invoert op de homepage, ziet hij/zij direct waar jij op dat moment bent.

Handig als je onderweg bent naar iemand! Je kunt hem/haar heel eenvoudig deze code doorgeven en hij/zij kan dan direct op de website zien waar je bent.

De snelcode is tijdelijk en geldt alleen voor de sessie die je op dat moment gestart hebt. De code is geldig tot 12 uur nadat de sessie is gestopt, of tot je weer een nieuwe sessie (met een nieuwe code) bent gestart.


> Terug naar het overzicht